Ontwerp nieuwe pand Probedrijven Den Helder: inclusief en circulair

No items found.

Inclusief en circulair: deze kernwaarden van Probedrijven komen terug in de bouw van de nieuwe locatie aan de Pastoor Koopmanweg in Den Helder. KJK Architecten heeft een energieneutraal pand ontworpen, waar medewerkers van Probedrijven zélf aan mee gaan bouwen.

De wens om inclusief en circulair te zijn was al een belangrijke aanleiding om tot nieuwbouw over te gaan. Momenteel gaan dagelijks nog tachtig tot honderd medewerkers die afhankelijk zijn van een beschutte werkomgeving, met collectief vervoer van Den Helder naar Schagen. Als dat niet meer hoeft, scheelt dat ze niet alleen twee tot drie uur reistijd per dag, maar levert dat ook een flinke besparing op reiskosten en CO2-uitstoot op.

Inclusie en circulariteit staan ook voorop bij het ontwerp van het gebouw, zegt Duco Kapitein van KJK Architecten. Zo is het pand volledig energieneutraal: dankzij heel goede isolatie en een groot aantal zonnepanelen levert het minstens evenveel, zo niet meer energie op dan met koelen en verwarmen wordt verbruikt.

Ook kiest KJK Architecten voor ‘drystacking’, oftewel metselen zonder cement: een methode die inhoudt dat de bakstenen met gaten en noppen op elkaar worden gestapeld. “Een beetje als legostenen,” vertelt de architect. “Bakstenen zijn slijtvast, dus heel duurzaam. Maar cement is dat niet, want specie zorgt voor veel CO2-uitstoot. En als je iets wilt veranderen, kun je gemetselde stenen niet meer van elkaar halen, maar moet je ze afbreken en kun je ze niet meer opnieuw gebruiken. Met droog metselen bespaar je dus op CO2-uitstoot en kun je de stenen altijd weer van elkaar halen en hergebruiken, bijvoorbeeld als je op een later moment een raam wilt plaatsen.”

Naast circulariteit is er nog een belangrijk voordeel voor inclusie. Duco Kapitein: “Droog metselen kan heel goed geleerd worden door medewerkers van Probedrijven. Als zij zelf mee kunnen helpen met de bouw, krijgen ze echt het gevoel dat het hún pand is.” Vijf medewerkers van Probedrijven krijgen dan ook een opleiding drystacking en gaan zélf meebouwen aan het pand; een mooie manier om betrokken te zijn bij hun nieuwe onderkomen en tegelijk waardevolle vaardigheden te leren. 

Om te zorgen dat medewerkers zich er direct thuis voelen, is goed gekeken naar de manier waarop ze in Schagen hun werkplek inrichten; dat moeten ze in Den Helder zoveel mogelijk op dezelfde manier kunnen doen. Maar het nieuwe pand is meer dan een werklocatie: de sociale functie ervan is ook heel belangrijk. Daarom heeft KJK Architecten een ‘centrale binnenstraat' ontworpen op zowel de begane grond als de eerste verdieping, waar alle medewerkers binnenkomen. “Zo komen mensen van de verschillende afdelingen steeds met elkaar in contact en ontstaan er geen eilandjes.” Ook in het werkcafé, gelegen aan de binnenstraat, komen de verschillende medewerkers elkaar steeds gepland en ongepland tegen.

Het nieuwbouwplan wordt volledig gesteund door de aandeelhoudende gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. De nieuwe locatie stelt Probedrijven in staat om nog nauwer samen te werken met de gemeenten, de lokale gemeenschap, het maatschappelijk middenveld en bedrijven.Dit zal de kansen op ontwikkeling voor medewerkers vergroten.

De bouw is aanbesteed aan L. v.d. Wal en Zn BV en Embad. Probedrijven streeft ernaar om in maart 2024 de eerste paal in de grond te zetten, met als doel om het pand in 2025 in gebruik te nemen.

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen